Koszorúzással egybekötött emlékműsorral emlékeztek Ózdon az 1956-os szabadságharcra

Megosztás

“Bebizonyosodott, hogy a szabadság a legfontosabb, és hisznek abban, hogy közösen egy jobb és igazságosabb világot lehet teremteni, mindenki hétköznapjai számára is” – fogalmazott Janiczak Dávid polgármester.

Az 1956-os forradalom hőseire emlékeztek az ózdiak az Antalköz József téren. A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület bevonulásával indult az ünnepség, majd a megjelentek közösen énekelték el a Himnuszt.

Az ünnepségen Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere mondott beszédet. Hangsúlyozta, hogy néhány nap lefogása alatt hétköznapi emberekből, munkásokból, egyetemistákból forradalmárok és mártírok lettek. Kiemelte, ők felismerték a saját történelmi szerepüket.

„Az egész országot a szabadság levegője járta át. És kiderült, mit is akar valójában a magyar nemzet: szabadságot és igazságot. Bebizonyosodott, hogy a szabadság a legfontosabb, és hisznek abban, hogy közösen egy jobb és igazságosabb világot lehet teremteni, mindenki hétköznapjai számára is” – emelte ki Janiczak Dávid, polgármester az ozd.hu portál tudósítása szerint.

A városvezető beszédét követően a történelmi egyházak képviselői tekintettek vissza, és imádkoztak a résztvevőkkel együtt a szabadságharcban elesettek lelki üdvéért. Elsőként Csikainé Mihalik Éva református lelkész imádkozott, majd Tóth Melinda, evangélikus lelkész János evangéliumából olvasott fel a megjelenteknek, utána Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus is kérte az elhunytak lelkének üdvét. könyörgések sorát pedig Mischinger Ferenc, római katolikus plébános, érseki tanácsos zárta.

A könyörgéseket követően az ÓMI Zenés Színház produkciója következett. A társulat tagjai versekkel és dalokkal készültek. Az ünnepség végén a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület közreműködésével a „lyukas zászló” előtt helyezték el a koszorúkat a résztvevők. Tiszteletét tette Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, majd Ózd Város Önkormányzata nevében Janiczak Dávid polgármester és Zsuponyó Anett alpolgármester hajtott fejet az emlékmű előtt. Több civil szervezet, a nemzetiségi önkormányzatok és a helyi politikai pártok képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait a „lyukas zászló” talapzatánál. A Szózattal és a Székely Himnusszal zárult az ünnepség.

A miskolci megyeszékhelyi ünnepségről és Veres Pál ott elhangzott beszédéről itt írtunk.

Forrás, fotó és további részletek: ozd.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek